torsdag 7 april 2011

Ledare

Mycket bra inlägg från DNs ledarskribenter på sistone.

Idag menar Dilsa Demirbag Sten att ministern daltar med religiösa.

Jag tycker hon har rätt. Vill man att Svergie ska stå få en jämlik värdegrund är det bäst att visa det i praktiken. Ska vi skriva under på att alla är lika värda måste vi också ta konsekvensen av det.  

"Handen på hjärtat – vilka andra arbetsgivare skulle komma ­undan med att vägra att anställa kvinnor? I konsekvensens namn borde det väl i så fall vara lika acceptabelt att neka mörkhyade och homosexuella arbete inom kyrkan? Normalt skulle en sådan människosyn rubriceras som kvinnoförakt, rasism och homofobi."

Jag tycker förvisso också att religiositet har en viss charm. En dragningskraft och mystik som fascinerar. Kan ibland också avundas de troende dess känsla av större samhörighet.  Men att gå därifrån till att hävda legitimitet för trossamfundens avsteg från svensk lag är att gå för långt. Jag vill ha ett jämlikt Sverige.

Häromveckan, 27 mars, skrev också Hanne Kjöller ett inlägg relaterat till lagar.
S ch V bill lagstifta för att handlingar som i Sverige är olagliga ska kunna straffbeläggas för svenskar även när brotten begåtts i utlandet, oavsett lagstifning där. I artikeln gäller det sexköp.

"De vitt varierande förhållningssätten visar att just dessa handlingar måste förstås kulturellt, inte universellt. Om vi tycker att det är moraliskt försvarbart att lagföra svenska män för sexköp i länder där prostitution är tillåten måste vi i konsekvensens namn också tycka att det är finemang om irländskor som gjort abort i Sverige ställs inför rätta. Eller att malaysiska kvinnor som rumlat om i Stockholmsnatten blir stenade när de kommer hem."

Eller att danska institutioner som inseminerar svenskor skulle bli tvugna att sluta med det.

Inga kommentarer: